
IN DE PERS

Sint-Veroonmars werkt aan erkenning als immaterieel cultureel erfgoed

Erfgoed, Paasmaandag, Paassoldaten
LEMBEEK Op 28/02/2019 om 21:13
Gepubliceerd door: Persinfo Redactie
​
Met een beetje geluk wordt de Sint-Veroonmars in Lembeek erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Een werkgroep startte twee jaar geleden met Den AST en de Ergoedcel Pajottenland-Zennevallei een traject op om deze paasfolklore te erkennen. Intussen is het voorbereidend werk zo goed als klaar.
​
De Sint-Veroonmars gaat in Lembeek elk jaar uit op Paasmaandag, is meer dan 700 jaar oud en brengt tot op de dag van vandaag de Lembeekse gemeenschap samen.
Waarom een erkenning belangrijk is?
De Lembeekse parochie, de schrijndragers en de soldaten- verenigingen Kon. Carabiniers, Kon. Cavalerie, Kon. Etat-Major en Kon. Soldatenclub Congo proberen dit mogelijk te maken, zodat volgende generaties kunnen genieten van deze unieke optocht uit de 16e eeuw.
Gisterenavond werd een info-avond gehouden over de aanvraag. Na de inleiding van Dirk Vanderplas, voorzitter 'Werkgroep Erfgoed', en van Karen Van Buggenhout, Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei, die het had over de criteria om in aanmerking te komen voor erkennig, gaven de voorzitters van de diverse deelnemende groepen aan het project, een overzicht van de huidige Lembeek situatie en hun toekomstvisie.
​
De sprekers in volgorde:
Jozef Devillé: verantwoordelijke kerkgemeenschap Sint-Veroon schetste een algemeen beeld van de Sint-Veroonmars vroeger en nu
​
Willy Hernie: voorzitter Kasdragers Sint-Veroon Had het over het meer in belangstelling brengen van van de Sint Veroonmars bij nieuwe burgers en vooral in de scholen de legende en de oorsprong ervan uitleggen
​
Guy Debontridder: voorzitter koninklijke Karabiniers Lembeek Het is een probleem van de maatschappij dat meer en meer zalen en cafés sluiten en dat het steeds maar moeilijker wordt om repetitielokalen te vinden
​
Johan Devogeleer: voorzitter koninklijke Soldatenclub Congo verschafte uitleg over het aanwerven van nieuwe leden en dat dit geen probleem is want er is zelfs een wachtijst
Roger Hanon: voorzitter koninklijke Etat-Major Lembeek had het over de moeilijkheid om steeds kleermakers en stoffen te vinden voor het maken van nieuwe kostuums De prijs van zo'n kostuum kan wel oplopen tot 3000 euro
​
Het dossier moet worden ingediend tegen 15 april 2019 en tegen half juni begin juli zal de commissie dan beslissen over de erkenning van de Sint Veroonmars

Lembeekse paassoldaten dromen van erkenning als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed
Werkgroep achter Sint-Veroonmars werkte twee jaar aan dossier dat in april ingediend wordt.
​
HALLE
De paassoldaten van Lembeek dienen een stevig dossier in om hun Sint-Veroonmars op de prestigieuze Vlaamse Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed te krijgen. De erkenning zou een opsteker zijn want de laatste soldatenommegang van Vlaanderen staat voor heel wat uitdagingen. “We willen het unieke karakter van onze mars benadrukken maar ook de toekomst verzekeren van de processie”, vertelt Lembekenaar Dirk Vandenplas.
Er is in de wijde omgeving geen patroonheilige van een dorp die zo bekend is als Sint-Veroon. Eeuwenlang al wordt zijn reliekschrijn rondgedragen op Paasmaandag tijdens de Sint-Veroonmars. Meer dan vijfhonderd Paassoldaten, waaronder meer dan honderd ruiters, zijn dan ook op pad. Volgens de overlevering om ‘kas van sintche fruun’ beschermen. Vandaag is de processie de laatste soldatenommegang van Vlaanderen en dus vinden de paassoldaten het hoog tijd dat de Sint-Veroonmars de erkenning krijgt die ze verdient. Een plaatst op de Vlaamse Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is het doel. Intussen ondertekenden al drieduizend mensen een petitie en werd een dossier samengesteld. De koepel van de groepen die deelnemen aan de mars verenigde zich in een werkgroep waar Dirk Vandenplas voorzitter van is. “De Sint-Veroonmars is iets unieks”, zegt Dirk. “Het zit in het DNA van de Lembekenaar. Het maakt deel uit van onze geschiedenis en het is tot op dag vandaag nog steeds het sociaal cement in ons dorp. Neem de Sint-Veroonmars weg en er is hier eigenlijk niets meer wat ons bij mekaar brengt.”
​
Twee jaar lang werd er samen met de Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei hard gewerkt om in april dan eindelijk de aanvraag officieel in te dienen. De paassoldaten geloven er in: hun mars staat binnenkort bij de meer dan vijftig andere evenementen en gebruiken op de lijst. Maar intussen wordt er wel al nagedacht over de toekomst.
Tijdens een infomoment woensdagavond vertelden de leden van de werkgroep over de uitdagingen die er zijn. “We besteden heel wat aandacht aan onze uniformen,” vertelt commandant Roger Hannon van de Koninklijke Etat-Major. “We willen dat die zo authentiek mogelijk zijn en dus schuimt één van onze leden alle militaire beurzen af om toch maar die stukken te vinden die we nodig hebben. Die man is er bijna dagelijks mee bezig. Eén kostuum kan al snel 3.000 euro kosten. We hebben weinig inkomsten en organiseren activiteiten om er toch te staan met Pasen.”
​
Guy Debontridder, commandant van de Koninklijke Carabiniers, ziet ook een tendens die de rest van Vlaanderen meemaakt. “Het aantal cafés in Lembeek daalt”, zegt Debontridder. “Ik weet nog goed hoe we een paar decennia geleden na 17 uur arriveerden in het dorp en dan van het ene café naar het andere trokken. Cafés verdwijnen overal maar ook in Lembeek brengen ze de mensen samen. Voor onze groepen is niet meer eenvoudig om plaatsen te vinden om ’s middags bijvoorbeeld samen te eten. Een paar honderd paassoldaten geef je niet zomaar even in een huis te eten. Daar zal zeker eens over nagedacht moeten worden. Dat geldt ook voor de repetities van onze muzikanten. Onze mensen repeteren toch een tiental keer voor de processie uitgaat. Het is allemaal niet zo evident meer als vroeger.”
Voor alle duidelijkheid: de Sint-Veroonmars is wel nog springlevend.
Sommige groepen werken zelfs met wachtlijsten. “Onze groep telt 260 leden”, zegt commandant Johan Devogeleer van de Koninklijke Soldatenclub Congo. “Wie zich aanmeldt bij ons staat op de wachtlijst. We kunnen de groep groter maken maar het moet allemaal wel nog haalbaar blijven en daarom leggen we al enkele jaren die wachtlijst aan. Mensen die in Lembeek wonen of al familie hebben in de club krijgen dan wel voorrang. Het toont wel aan dat onze Sint-Veroonmars nog steeds in het Lembeekse verenigingsleven verankerd zit.”

Sint-Veroonmars Lembeek erkend als cultureel erfgoed?
​
In Lembeek hebben de paassoldaten van de Sint-Veroonmars een dossier klaar om erkend te kunnen worden als immaterieel cultureel erfgoed. Een werkgroep is daar samen met Den AST en de Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei al twee jaar mee bezig.
​
Het is een eeuwenoude traditie: al meer dan zevenhonderd jaar gaat op Paasmaandag de Sint-Veroonmars uit in Lembeek. De stoet is elk jaar het resultaat van een samenwerking tussen heel wat organisaties uit het verenigingsleven. Meer dan vijfhonderd figuranten nemen deel aan de optocht.
Om ook in de toekomst de jaarlijkse traditie te kunnen blijven organiseren, hoopt de organisatie op een erkenning als immaterieel cultureel erfgoed. Zeker is dat het verenigingsleven springlevend is in Lembeek en dat er voldoende enthousiastelingen zijn om zich achter de Sint-Veroonmars te scharen. “Wij hebben zelfs een wachtlijst om nieuwe leden aan te kunnen werven,” aldus Johan Devogeleer, voorzitter van de Koninklijke Soldatenclub Congo.
Verbinden
De Sint-Veroonmars wordt dan ook beschouwd als het hart van Lembeek, dé manier om mensen met elkaar in contact te brengen. “Daarom is het ook belangrijk om aan nieuwe burgers en in scholen de legende en de oorsprong van Sint-Veroon uit te leggen,” aldus Willy Hernie, voorzitter van de Kasdragers Sint-Veroon.
Het dossier voor de erkenning van de Sint-Veroonmars als immaterieel cultureel erfgoed moet ingediend worden voor 15 april.